Bij onweer/blixem stekkers er halen.

31 Mei

http://www.nederlandersinudonthanicity.nl

lowy.cremers.senior@gmail.com

Ze kunnen niet meer om ons heen.

3000 volgers

Bij onweer en blixem altijd alle stekkers  uit stopcontact halen.

Een bijdrage van  onze redacteur Ludopaf.

De kans dat je van de trap valt is veel groter dan de kans dat je door een bliksem geraakt wordt

Moeten we onze elektrische apparaten uit het stopcontact halen als het onweert?

Ja trek alle stekkers uit TV/wasmachine /pc etc

 

Blijf binnen, sluit de ramen en ga niet te dicht bij het raam staan. Ook in de wagen ben je veilig. Loop je toch over straat als er een onweer losbarst, maak je dan zo klein mogelijk, hou je voeten tegen elkaar en ga gehurkt zitten.

Ga vooral niet schuilen onder een boom, wat de kans op een blikseminslag vergroot.

Ben je met meerdere personen, probeer jullie dan zoveel mogelijk te verspreiden over het terrein. “De eerste bliksems zijn het gevaarlijkst,” aldus Ludopaf.”Vaak regent het dan nog niet, waardoor je zelf nog niet nat bent. Water is een goede geleider, dus met een natte jas heb je een kleiner risico op het raken van vitale organen.”

Toch wil Ludopaf  benadrukken dat een code oranje geen reden tot paniek mag zijn. “Het is een richtlijn die aangeeft dat je voorzichtig moet zijn en maatregelen kan nemen om je voor te bereiden. In zones die gevoelig zijn voor wateroverlast kan de riool worden vrijgemaakt of zandzakjes worden uitgedeeld bijvoorbeeld. Die kleurencodes zijn bedoeld om schade te voorkomen, niet om paniek te zaaien.”

“Je kan een app met een buienradar raadplegen, die meestal voorspellingen maakt op basis van waar het op dit moment al onweert,” zegt Ludopaf.

“Zo’n apps concluderen bijvoorbeeld als het nu in Changmay onweert, dat Udonthani  daarna zal volgen, op basis van de windrichting. Ikzelf gebruik de app van buienrader Udonthani, die behalve de radarbeelden ook een mathematisch model gebruikt om te bekijken of de windrichting nog evolueert. Zo krijg je een meer accurate voorspelling.”

Blixem???

Uitrekenen van de blikseminslag
Het licht van een bliksem beweegt zich met een snelheid van kilometer per seconde. Als je dus op bijvoorbeeld drie kilometer van een bliksem staat, dan doet het licht van die bliksem er seconde over om je te bereiken. Het geluid van de donder beweegt zich veel langzamer, namelijk iets meer dan 300 meter per seconde. Als je dus nog steeds drie kilometer van de bliksem staat, dan duurt het 9 seconden voordat het geluid bij je is. Door het verschil in de snelheid van het licht en het geluid kun je uitrekenen hoever de bliksem van je verwijderd is. Het licht is, ongeacht hoe ver je van de bliksem staat, vrijwel direct bij de waarnemer. Het geluid doet daar over elke kilometer ongeveer drie seconden. Begin dus langzaam te tellen (gebruik eventueel de secondenwijzer van een horloge) op het moment dat je de flits ziet. Stel vast hoeveel seconden het duurt, voor je de donder hoort. Deel je dit door drie, en dan weet je hoeveel kilometer de bliksem van je verwijderd is

Reageren? email lowy.cremers.senior@gmail.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: