10 voetballertjes en trainer grotten gehaald.

8 Jul

 

http://www.nederlandersinudonthanicity.nl

lowy.cremers.senior@gmail.com

Ze kunnen niet meer

om ons heen.

3000 Volgers !!!

Nieuws uit Thailand heet van de naald  24uur per dag!!!

Het laatste nieuws over Thailand  altijd als eerste te lezen op onze website !!!!

Laatste nieuws over alle geredde  kinderen en hun Trainer

Zie filmpje .

Dit zijn ze!

De Thaise voetballers met wie we wekenlang

 

 

hebben meegeleefd

 

Thaise voetballers riskeren ‘

dubbele psychische klap’ door alle aandacht

ingezonden  bericht van een onzer lezers. Nico Verhalenteller uit Amsterdam.

Met het grotdrama als een Hollywoodscript riskeren de jonge Thaise voetballers een dubbele psychische klap, vreest Ludo Paf. ‘Laat ze met rust nu, ze hebben een warm nest nodig’.

Wekenlang leefde Thailand en de rest van de wereld mee met het voetbalteam van De Wilde Zwijnen dat vastzat in een ondergelopen grot. Gisteren kwam het verlossende bericht uit het noordelijkste puntje van Thailand: ze zijn gered! Eind goed al goed, dus. Maar hoe verwerken de jonge voetballers dit nare avontuur? redacteur  Ludopaf waarschuwt voor de hype: ,,Daar gaan ze last van krijgen. Wat ze in die grot meemaakten is traumatisch, maar nu gaat het hele circus eromheen ook tot ze doordringen.”

Dat circus bestaat uit immense media-aandacht, van de lokale krantjes tot wereldwijde spelers als CNN. En tel daarbij op een reeks politici, hoogwaardigheidsbekleders en topclubs die strooien met felicitaties, steunbetuigingen en cadeaus. Zo belooft de Thaise premier een groot feest en heeft Manchester United de jongens alvast uitgenodigd voor het bijwonen van een competitiewedstrijd op Old Trafford. Bakker is kritisch: ,,Iedereen wil nu wat van hen, ze worden straks overal voor de camera getrokken. Terwijl dat niet altijd helend werkt. Er is geen bewijs dat ze hier baat bij hebben. Iedereen verwerkt zoiets op een eigen manier, maar mediastilte is nu echt het beste. Laat hen met rust, ze moeten eerst naar hun eigen warme nest.”

Iedereen wil nu wat van hen, terwijl dat niet voor iedereen helend werkt

 

Volgens Ludo Paf verschilt de verwerking van een trauma als dit per persoon: ,,Het is niet gezegd dat zo’n gebeurtenis sowieso tot psychische ellende leidt. Sommigen willen er meteen veel over praten, anderen hebben meer tijd nodig. Het kan helpen dat ze het als team hebben doorgemaakt en er samen over kunnen praten.”

Trainer aansprakelijk?

Voor de 25-jarige trainer van het team zouden de gevolgen nog weleens groter kunnen zijn dan enkel psychische naweeën. Coach Ekapol Chantawong wordt in lokale media geroemd om zijn kalmerende kwaliteiten, de boeddhistische monnik leerde de jongens mediteren, en zijn opofferingsgezindheid – hij gaf zijn eten aan de voetballers. Maar toch kan de coach nog aansprakelijk gesteld worden omdat hij de kinderen als begeleider de grot in heeft geloodst. Dat stelt letselschade-expert Yme Drost, bekend van zaken als het monstertruckdrama en de chroom 6-affaire: ,,Als dit in Nederland gebeurd zou zijn, was de coach of de vereniging waarschijnlijk aansprakelijk gesteld. De kinderen waren aan zijn zorg toevertrouwd.”

De trainer Ekapol Chantawong.

De trainer Ekapol Chantawong.

En als de jonge voetballers ernstig getraumatiseerd zijn, volgt mogelijk een claim voor een schadevergoeding: ,,De schade is individueel bepaald. Maar het gaat vaak om gemaakt ziektekosten, of om minder inkomsten omdat je niet kunt werken, of om compensatie voor gemiste schooljaren.”  Als er sprake was van overmacht, dan vervalt de aansprakelijkheid waarschijnlijk, aldus Drost: ,,Als er geen andere uitwijkoptie was, als het een keuze was tussen leven en dood: dan is het een ander verhaal.” Uitgebreid feitenonderzoek moet dat gaan uitwijzen.

De WK-halvefinalisten kunnen de sterren van de hemel spelen, maar dit is momenteel toch heus het meest geliefde voetbalteam ter wereld: de jeugdspelers van Moo Pa (de Wilde Zwijnen). Want ze zijn vandaag uiteindelijk allemaal gered uit de ondergelopen grot van Tham Luang, in het noorden van Thailand. Alle dertien, inclusief de dappere trainer. Vandaag kwam hij als laatste boven de grond.

Na ruim twee weken te hebben vastgezeten in de kille, donkere en inmiddels beruchte Thaise grot, zijn vandaag de laatste vier Thaise voetballertjes eruit gehaald.

 

Ook hun trainer is door de duikers gered.

Dat meldt de redactie van http://www.nederlandersinudonthanicity.nl

Vanochtend zijn 19 duikers opnieuw de grot in gegaan, om de laatste vier voetballertjes en hun coach uit de grot te halen. Dat is volgens de Thaise marine gelukt.

Volgens een bericht van onze redactie  is ‘iedereen van het voetbalteam veilig’. Wel moeten drie duikers en een arts, die geholpen hebben bij de reddingsactie, nog uit de grot komen.

Ter plekke verzorgd

Volgens eerdere berichten was de toestand van de eerste drie jongens nog niet stabiel genoeg om meteen naar het ziekenhuis gebracht te worden. Ze zijn daarom ter plekke onderzocht en verzorgd. Ze zullen net als hun teamgenoten, die gisteren en eergisteren al bevrijd werden, ter controle naar het ziekenhuis gebracht worden.

De eerste drie ambulances zijn volgens ooggetuigen inmiddels naar het ziekenhuis vertrokken.

De trainer had eerder aangegeven dat hij pas als laatste gered wilde worden. Hij is verzwakt omdat hij zijn eten aan de jongens gaf, maar ook hij is uit de grot gekomen. Het is nog niet duidelijk hoe hij er nu aantoe is.

‘Buddy diving’

Eergisteren werd begonnen met het ophalen van de voetballertjes uit de grot. Dat ging aan de hand van ‘buddy diving’, een methode die vaker gebruikt wordt door grotduikers. Hierbij werd elke jongen begeleid door twee duikers. Eén voor één werden de jongens uit de grot gered, een tocht die uren duurde.

Tiende jongen uit grot

Thailand gehaald

Hevige regenval, en de daarmee gepaard gaande vloedgolf aan water, dreef het team op zaterdag 23 juni steeds verder de gangen in. Een internationaal team van reddingswerkers en Thaise Navy Seals wist de jongens na elf dagen te bereiken.

Heikele klus

De jongens en hun coach zaten zo’n vier kilometer van de ingang van het complex in een grotkamer die bekendstaat als Pattaya Beach. Ze daar vandaan krijgen bleek echter een heikele klus, omdat veel van de jongens niet kunnen zwemmen.

Gedurende een aantal dagen werd gewerkt aan een plan de jongens heelhuids door de ondergelopen gangen te krijgen. Zuurstoftekort in de grot en mogelijk nieuwe regenval brachten de operatie het afgelopen weekend in een stroomversnelling.

De nu geredde jongens werden op stretchers uit de grot gedragen en weggebracht. Media maakten al eerder melding van een ambulance die bij de grot vertrok. Bij de finale van de reddingsmissie, die om 10 uur lokale tijd begon, zijn negentien duikers betrokken.

 

 – Reddingswerkers hebben dinsdag in Thailand een tiende jongen bevrijd uit de ondergelopen grot. Eerder op de dag was de negende al uit de grot gehaald. Er zijn nu nog twee jonge voetballers en hun coach in het grottenstelsel van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. De reddingsactie dreigt moeilijker te worden doordat het steeds harder begint te regenen.

Dinsdag begon de poging om de laatste groep uit de grot te halen. Bij elkaar kwamen twaalf voetballers en hun 25-jarige coach twee weken geleden vast te zitten in de grot doordat de ingang volliep door zware regenval. Zondag konden de eerste vier met veel moeite uit het stelsel worden geloodst.

Zie  filmpjes  dat een onzer lezers ons

toestuurde.Bedankt Harry uit Changmay

Met dank aan de correspondent van de telegraaf.nl

Al helft van Thaise voetballertjes bevrijd

uit grot, reddingswerken gaan voort

Ook de vier jongens uit de tweede groep zouden nu uit de grot zijn. In totaal zijn nu zes van de twaalf jongetjes bevrijd, zegt een lid van het reddingsteam aan Reuters.

Mogelijk zijn de zwakste jongens in tegenstelling tot wat voorzien was als eerste bevrijd omdat de omstandigheden in de grot beter waren dan verwacht. Een van de jongens zou er wel erg aan toe zijn.

CHIANG RAI – Zes jongens zijn zondag bevrijd tijdens de reddingsactie in de Thaise grot Tham Luang, waarin een voetbalelftal al twee weken vastzat. Naar verwachting worden in de nacht van zondag op maandag Nederlandse tijd meer jongens uit de grot gehaald.

De zes geredde jongens zijn vanuit de grot overgebracht naar een tent waar ze medisch worden onderzocht. Vier van hen zijn inmiddels aangekomen in het ziekenhuis in de stad Chang Rai. Het gaat om de kinderen die in de beste toestand verkeren. Eerder werd gemeld dat deze groep als laatst naar buiten zou komen.

Aan de reddingsactie doen negentig duikers mee. Het gaat om veertig Thaise duikers en vijftig buitenlanders. Voor alle dertien mensen die vastzitten, is een medisch team aanwezig, zodat ze direct na hun bevrijding geholpen kunnen worden.

 

 

‘Nu al zes jongens uit Thaise grot bevrijd’

Zie film  van cnn

Paojinda maandagochtend.

De vier werden nu behandeld in het Chiangrai Prachanukroh-ziekenhuis in het Muang-district van Chiang Rai, ongeveer 70 kilometer van Tham Luang.

Gen Anupong zei dat ze onder strikt medisch toezicht stonden en over het algemeen “sterk en veilig” waren, maar ze moesten nog steeds meer medische tests ondergaan.

Drie van de vier jongens die zondagavond uit de grot tevoorschijn kwamen, werden met een luchtbrug naar het ziekenhuis gebracht, terwijl de vierde daar per ambulance werd meegenomen. Hun identiteit is niet bevestigd.

De 12 jongens en hun voetbaltrainer zaten vast sinds 23 juni toen zware regen het grottencomplex overspoelde. Uitdroging en ondervoeding waren primaire zorgen en ze kregen vloeibaar voedsel nadat ze op 2 juli waren gevonden.

Eenmaal buiten de grot werden de vier jongens onderzocht door artsen in het veldhospitaal dat buiten de grot was opgezet en die een eerste beoordeling hadden gemaakt voordat ze naar het Chiangrai Prachanukroh-ziekenhuis werden verwezen.

Dezelfde teams van duikers worden ingezet om de resterende negen mensen naar buiten te brengen, omdat ze bekend waren met het terrein.

Maar de reddingsteams zouden grondig worden beoordeeld om er zeker van te zijn dat ze volledig klaar en voorbereid waren om verder te gaan, zei hij.

Narongsak Osottanakorn, hoofd van de opsporings- en reddingsoperatie, zei op zondagavond dat het enkele uren zou duren voordat de reddingsmissie zou worden hervat omdat duikers tijdens hun route luchttanks en voorraden moesten aanvullen.

 

Tijd dringt

De tijd om alle gestrande voetballers en hun coach uit de ondergelopen grotten van Tham Luang Nang in het noorden van Thailand te halen dringt. De verwachting is dat het de komende dagen opnieuw gaat regenen.

De tieners, in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, en trainer zijn in vier groepen verdeeld om vervolgens door duikers naar buiten te worden gebracht. De eerste groep bestaat uit vier jongens, de anderen uit drie personen. De trainer zal met de laatste groep meegaan. Iedere jongen zal worden begeleid door twee duikers.

© EPA

In totaal zijn achttien duikers de grot ingestuurd om de jongens te redden. Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders.

Afhankelijk van het weer kan het drie tot vier dagen duren voor iedereen uit de grot is. Vanmorgen werd nog geschat dat de eerste voetballertjes pas rond 16 uur onze tijd bevrijd zouden worden.

Nadat aan het begin van de middag al de eerste twee jongens uit de ondergelopen grot in Thailand zijn bevrijd, zijn net nog eens vier andere voetballertjes bevrijd.

Na een intensieve reddingsoperatie zijn twee voetballertjes uit de Thaise grot Tham Luang gered. De andere tien jongens en hun coach zijn op dit moment nog bezig aan de zware tocht. De groep zat sinds 23 juni vast in de grot, op meer dan 4 kilometer van de uitgang.

Volgens Thaise media konden de twee jongens op eigen kracht naar een geïmproviseerd ziekenhuis bij de grot lopen. Ze worden op dit moment medisch gecheckt.

Gisteren gaf een Australische dokter groen licht: alle kinderen en hun coach zijn mentaal en lichamelijk fit genoeg om de tocht naar de uitgang te maken. Ook de ouders van de twaalf voetballertjes gaven toestemming aan de reddingswerkers om aan de operatie te beginnen.

Van Heck uit het Friese Noordwolde is gespecialiseerd in het maken van pompen en het verplaatsen van water.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is Van Heck door de Thaise autoriteiten benaderd voor advies. Directeur Jeroen van Heck is inmiddels onderweg naar Thailand. Hij komt daar zaterdagochtend aan. Van Heck gaat ter plekke kijken wat er mogelijk is en of zijn bedrijf daaraan bij kan dragen.

In Nederland wordt materieel gereedgemaakt, mocht er een verder verzoek om hulp binnenkomen. Als dat gebeurt, gaan collega’s ook naar Thailand, aldus woordvoerder Edwin Righart. ‘Jeroen kan het niet alleen.’

Van Heck uit het Friese Noordwolde is gespecialiseerd in het maken van pompen en het verplaatsen van water. Zo werkte het bedrijf bijvoorbeeld in Engeland in 2014, toen daar hevige overstromingen waren, en bij het leegpompen van een grote mijn in Servië. Ook in Nederland wordt het bedrijf vaak ingezet, bijvoorbeeld bij gemalen die uitvallen.

Elon Musk op een bijeenkomst van zijn tunnelbouwbedrijf The Boring Company, in mei van dit jaar. Foto Reuters

Rutte benadrukte dat Thailand al van meerdere landen hulp heeft ontvangen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. ‘Ze hebben uit Amerika een heel team van specialisten, die zitten al in de regio. Maar als Thailand belt, zijn we meteen beschikbaar’, voegde Rutte eraan toe.

De reddingsoperatie krijgt ook al hulp van tech-innovator Elon Musk. Werknemers van twee bedrijven van hem gaan naar Thailand. Musk stelde op Twitter voor een nylon buis door de grot te duwen en die als een opblaaskasteel met lucht te vullen. De jongens kunnen dan door de tunnel de grot uit komen.

‘We zijn in gesprek met de Thaise autoriteiten om te zien hoe we kunnen helpen en we sturen vandaag medewerkers van SpaceX (zijn ruimtetransportbedrijf, red.) en The Boring Company (zijn tunnelboorbedrijf, red.) vanuit de VS naar Thailand om hulp te bieden’, aldus een woordvoerder van Musk tegen de BBC. Elon Musk, geboren in Zuid-Afrika, is de man achter elektrische-autofabrikant Tesla en onlinebetaaldienst PayPal. Zijn fantasierijke plannen voor innovaties op technologisch gebied worden regelmatig wereldnieuws.

De ongekende reddingspoging probeert nieuwe manieren te vinden om de jongens van bovenaf te onttrekken, als de ondergrondse kamers overstromen en het te riskant wordt geacht om het team te evacueren door door de verzonken gangen te duiken.

“Sommige (van de schoorstenen) zijn zo diep als 400 meter … maar ze kunnen hun locatie nog steeds niet vinden”, vertelde Narongsak Osottanakorn aan verslaggevers, terwijl het toevoegen van de missie de technologie ontbeerde “om aan te wijzen waar ze verblijven”.

De omstandigheden zijn “perfect” om een jong voetbalteam te evacueren uit een overstroomde Thaise grot in de komende dagen voordat verse regen en een mogelijke toename van koolstofdioxide de groep verder in gevaar brengen, zei de chef van de reddingsmissie zaterdag.

De benarde situatie van 12 Thaise jongens en hun coach van het voetbalteam “Wild Boar” heeft Thailand op de vlucht gejaagd sinds ze op 23 juni vastzaten in een krappe kamer van het grottencomplex van Tham Luang.

Redders hebben toegegeven dat het evacueren van de jongens een race tegen de klok is met moessonregens die naar verwachting de dagen van 24-uurs drainage van de overstroomde grot ongedaan zullen maken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: