Nederlandersinudonthani trotseren de storm in Thailand

4 jan

http://www.nederlandersinudonthanicity.nl

udonthanicityweblog@gmail.com

Ze kunnen niet meer

om ons heen!!!!!

3000 volgers/twitter/FB en een eigen  youtube kanaal!!!

marek@eurotv.asia
www.eurotv.asia

Een bijdrage  van onze  man ter plaatse  en trouwe lezer onzer  weblog Dhr Ari Windvlaag.

„Het valt me nog enigszins mee met de wind, maar er valt wel heel veel water’’, aldus Nederlander Jan de Groot in Sichon.

De Groot woont in het plaatsje Sichon, een kuststadje waar Pabuk precies aan land kwam. „Het valt me nog enigszins mee met de wind, maar er valt wel heel veel water. Mijn achtertuin staat volledig blank en ik moest zandzakken voor één van mijn twee bungalows leggen.”

De 72-jarige Nederlander weet dat hij dankzij een berg enigszins beschut zit. Bovendien staat zijn huis 900 meter van de kust en ook dat scheelt. „Ik ben net op mijn brommertje even naar zee gereden. Daar staan straten onder water. Bij een vriend van me sloegen de golven door de voorzijde naar binnen en aan de achterkant van zijn huis eruit. Op zee staan golven van vijf tot zes meter.”

Tot zijn verbazing merkte hij dat het oog van de storm passeerde. „Ineens ging de wind liggen en werd het nagenoeg droog. Dat duurde een uurtje, nu stormt het weer heftig.

Pabuk kwam aan land met windsnelheden van zo’n 75 kilometer per uur. Phuwieng Prakammaintara, het hoofd van de Thaise meteorologische diensten, verwachtte vooraf dat er golven van vijf tot zeven meter over de kust zouden rollen. Genoeg reden voor veel toeristen en lokale bewoners om te evacueren, zonder dat daar opdracht toe is gegeven door de autoriteiten.

Het weer nu in Udon Thani

21°

7 Weercijfer

Neerslag: 0 mm

Wind: ONO 2

Druk: 1019.3 hPa

Vochtigheid: 63.9% In Udonthani is het rustig zo als

altijd !!!

Duizenden mensen hebben eilanden in Thailand verlaten. Dit is vanwege de komst van de tropische storm Pabuk, die naar verwachting vrijdag aan land komt.

De weerkundige dienst van Thailand waarschuwt dat de tropische storm gepaard gaat met harde wind, overvloedige regenval, golven van 5 tot 7 meter en vloedgolven die het land kunnen overspoelen.

In de komende dagen zal de storm populaire bestemmingen als Koh Phangan, Koh Tao, Ko Samui, Phuket en Krabi treffen. Momenteel zijn er windstoten tot boven de 100 kilometer per uur en dat kan verder oplopen.

Pabuk wordt mogelijk de zwaarste storm in decennia in Thailand, zeggen de autoriteiten tegen CNN. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen geëvacueerd zijn. Volgens een regeringswoordvoerder gaat het zeker om duizenden personen.

Het is momenteel hoogseizoen in het Aziatische land. “We hebben de toeristen twee dagen geleden al gewaarschuwd”, vertelt de zegsman tegen de Amerikaanse omroep. “De meeste van hen hebben de eilanden al verlaten.”

Vanwege de slechte weersomtandigheden zijn er minder vluchten en veerdiensten.

De meteorologische afdeling zei dat de tropische storm “PABUK” het zuiden van woensdag tot zaterdag zal gaan beïnvloeden nadat het morgen de Golf van Thailand heeft bereikt. Het Hydro and Agro Informatics Institute zei dat het waarschijnlijk zal aangroeien tot een tropische storm als het vanaf het vasteland en in de Andamanse Zee begint vanaf donderdag.

De storm trekt naar het westen met een snelheid van 10 km / uur over de top van Indochina en zal naar verwachting de lagere Golf van Thailand tegen 2-3 januari 2019 bereiken.

Tegen 3-5 januari 2019 zal het het zuiden treffen met meer regen en enkele stortregens. Mensen moeten oppassen voor de zware omstandigheden.

Getroffen gebieden zijn als volgt:
3-4 januari: geïsoleerde hevige stortbuien in Surat Thani, Nakhon Si Thammarart, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Krabi, Trang en Satun.

4-5 januari: geïsoleerde stortregens in Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarart, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Ranong, Phangnga, Phuket, Krabi, Trang en Satun.

 

Nederlands stel beleeft helse uren tijdens vlucht voor

Thaise storm

Tienduizenden toeristen zijn in Thailand op de vlucht geslagen voor de eerste tropische storm in 30 jaar buiten het moessonseizoen. Onder hen Lorraine Groeneveld (28) en Cyriel Prins (38) uit Scheveningen. Ze vluchtten met de laatste boot van het bedreigde eilandje Koh Tao. ,,Het was doodeng’’, klinkt het over de telefoon.

Het stel komt in Chumphon op het Thaise vasteland weer op adem na hun angstige avontuur. ,,We hebben helse uren beleefd op de boot. Het ging om een catamaran en die was best klein voor het vervoer van mensen op zee. De boot slingerde zo erg heen en weer dat veel van de passagiers – alles bij elkaar een stuk of dertig – zeeziek werden en moesten overgeven. Ik gelukkig niet, ondanks dat ik bij een raampje zat dat regelmatig onder water verdween’’, vertelt Groeneveld.

Even bellen 085 000 26 13

Van paniek aan boord was volgens haar geen sprake. ,,Iedereen bleef kalm maar mensen gilden wel vaak vanwege de enorme deining. Ik ben als Scheveningse wel wat golven gewend maar zulke hoge heb ik nog nooit eerder gezien. Ik zeg altijd: never a dull moment in mijn leven maar dit was zelfs voor mij te heftig en doodeng

De schrik sloeg Groeneveld en haar vriend gistermiddag om het hart toen ze een andere Nederlandse toeriste toevallig hoorden praten over de naderende storm. Die belooft morgen zeer zware windstoten van 100 kilometer per uur, hevige regen en zeven meter hoge golven. Veerdiensten komen daardoor te vervallen.

,,In het hotel zeiden ze dat we best konden blijven omdat het volgens hen veilig was. In andere hotels kregen we hetzelfde te horen. Ze willen natuurlijk dat je blijft vanwege hun inkomsten maar wij zeiden meteen tegen elkaar: we moeten hier weg. Je weet immers niet wat het gaat worden als de storm komt.’’

Het stel probeerde gisteren aan het eind van de middag hun tickets voor de boot van zondag om te wisselen voor een boot van vandaag. ,,Dat lukte niet omdat er veel te veel toeristen waren die allemaal hetzelfde wilden’’, zegt Groeneveld

Brabander (72) zit in oog van Thaise storm en vreest voor

huis: ‘Ik houd mijn hart vast’

BAARLE-NASSAU/SICHON – Een dreigende tropische storm met golven van mogelijk zeven meter jaagt tienduizenden toeristen op de vlucht in Thailand. De storm Pabuk bedreigt onder meer de vakantie-eilanden Ko Pha Ngan en Ko Tao in de Golf van Thailand. Jan de Groot (72), voormalig inwoner van Baarle-Nassau, zit vrijdagochtend lokale tijd in het oog van de storm en vreest voor zijn huisje. ,,Ik vrees dat ik na morgen geen dak meer heb.”

Iedereen maakt zich zorgen’

Jan de Groot, voormalig hotelmanager, woont sinds een paar jaar in het vissersplaatsje Sichon, tegenover de vakantie-eilanden Ko Pha Ngan en Ko Tao in de Golf van Thailand.

Hij heeft daar zelf een woning laten bouwen. ,,Maar ik ben bang dat een deel van het huis het niet gaat redden. De storm komt volgens de verwachtingen hier overheen. Iedereen maakt zich zorgen”, vertelt de ex-Brabander vanuit zijn bed and breakfast.

Zwaarste storm

Alles wijst er volgens Jan op dat dit de zwaarste storm in jaren gaat worden. ,,Ik hoop dat ik hier na morgen nog zit. Ik kan in elk geval niet weg. Ik moet er zijn als mijn huis spoedreparaties nodig heeft.”

Pabuk zou naast hoge golven ook windstoten tot 104 kilometer per uur in petto hebben. Het dak van Jan is daar niet tegen bestand, zegt hij. ,,Als de storm echt boven mijn huis komt, dan ben ik mijn dak kwijt. Dat weet ik bijna zeker. Gelukkig is de rest van mijn huis van beton, dus dat zal niet zo makkelijk wegwaaien.”

De bevolking van elf zuidelijke provincies moeten zich opmaken voor de komst van de cycloon Pabuk die vanaf vandaag tot en met zaterdag Zuid-west Thailand zal geselen met extreem zware regen en gevaarlijk harde windstoten.

Pabuk is de naam van een tropische cycloon die vanuit Zuid-China via Vietnam over land naar Thailand trekt. De provincies Chumphon en Surat Thani worden het hardst getroffen. Dat geldt dus ook voor de populaire vakantie-eilanden Koh Samui en Koh Phangan. De golven in de Golf van Thailand kunnen zelfs hoogtes van 5 meter bereiken.

Als oud zeeman hoop ik dat iedereen deze storm overleefd mvg Lowy Cremers (ex zeeman)

%d bloggers liken dit: